Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Specialistii nostri in Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

DR. TOADER ANDREEA MĂDĂLINA

MEDIC SPECIALIST

Chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă Investigatii:  Sutura primara plaga simpl...

Chirurgia estetica sau cosmetica reprezinta totalitatea manevrelor chirurgicale efectuate in scopul redobandirii aspectului estetic al pacientilor diagnosticati cu patologii a caror evolutie implica constituirea de leziuni desfigurante, mutilante, care genereaza pierderea demnitatii si a respectului de sine sau marginalizare sociala. In anumite situatii, medicii plasticieni efectueaza interventii chirurgicale la cerere, pentru modificarea unor regiuni ale corpului indemne (sanatoase) in vederea obtinerii unui ideal sau atingerii unui standard de frumusete specific.

Chirurgia plastica si reconstructiva se deosebeste de cea estetica deorece prezinta in principal rol medical si in plan secundar cosmetic. Interventiile chirurgicale plastice si reconstructive restaureaza anumite regiuni ale corpului afectate in urma unui traumatism, excizii chirurgicale extinse in scop curativ sau defecte de formare in perioada de viata intrauterina si contribuie la redobandirea in diferite grade ale functionalitatii organismului.

Microchirurgia reconstructiva constituie parte integrata a chirurgiei plastice si implica utilizarea tehnicilor operatorii minutioase pentru refacerea structurilor vasculare si nervoase complexe de la nivelul diferitelor zone afectate ale corpului. Microchirurgia plastica reconstructiva trateaza cu succes malformatii orofaciale care includ buza despicata (buza de iepure), palatul despicat, pacientele care necesita reconstructia anatomica a glandei mamare dupa mastectomie totala dar si bolnavii care asociaza traumatisme extinse la nivelul muschilor, tendoanelor, nervilor si vaselor de sange care intra in alcatuirea mainii.

Principalele tipuri de interventii estetice efectuate in vederea imbunatatirii aspectului fizic sunt reprezentate de lifting ul facial, rinoplastie, genioplastie, blefaroplastie (corectarea pleoapei cazute) augumentarea mamara (implanturi cu silicon), liposuctie, abdominoplastie, labioplastie si corectarea asimetriilor gambei la barbati cu ajutorul implanturilor de silicon.

Interventiile chirurgicale plastice realizate in mod frecvent sunt reprezentate de reconstructia mamara cu implant dupa mastectomie, reductia mamara pentru ameliorarea durerilor coloanei vertebrale la femeile cu bust generos, septoplastie pentru imbuntatirea respiratiei, corectarea defectelor congenitale ale cavitatii orale cu imbuntatirea mastigatiei si fonatiei si realizarea transplantelor de piele. In cazul pacientilor care au inregistrat pierdere ponderala insemnata in urma procedurilor de chirurgie bariatrica sau dupa schimbarea stilului de viata, chirurgia plastica este utilizata pentru indepartarea tegumentului dispus sub forma de falduri de piele  la nivelul bratelor, abdomenului, feselor si coapselor, care ingreuneaza miscarea si sunt predispuse la infectii micotice si bacteriene.

Microchirurgia reconstructiva recomandari si beneficii

Ce reprezinta microchirurgia reconstructiva

Microchirurgia reconstructiva reprezinta o ramura a chirurgiei plastice care permite plasticianului sa reconstruiasca din punct de vedere anatomic si functional anumite defecte complexe, cu ajutorul allogrefelor de tesut recoltate din alta zona a corpului pacientului. Microchirurgia reconstructiva utilizeaza tehnici de microscopie avansata cu ajutorul carora medicul chirurg poate efectua manevre de inalta finete necesare anastomozarii (punerii cap la cap pentru restabilirea continuitatii) vaselor de sange de calibru redus si a structurilor nervoase lezate in mod accidental.

Cui i se adreseaza microchirurgia reconstructiva

Microchirugia reconstructiva prezinta aplicabilitate extinsa in urmatoarele cazuri: defecte congenitale ale buzelor si cavitatii orale, leziuni posttraumatice ale mainii, sindroame de compresie nervoasa, traumatisme care implica distrugerea tesuturilor moi reprezentate de tegument, muschi, tendoane, vase si nervi, limfedem, reconstructia glandei mamare postmastectomie si ingrijirea pacientilor cu arsuri de diferite grade.

Etapele microchirurgiei reconstructive

Inainte de efectuarea interventiei de microchirurgie reconstructiva, pacientului i se va solicita sa realizeze o serie de investigatii de laborator de rutina care cuprind in mod uzual hemoleucograma cu formula leucocitara, glicemie, uree, creatinina, proteina C reactiva, VSH si coagulograma. In anumite situatii, medicul chirurg poate solicita efectuarea unui examen bacteriologic pentru excluderea infectiilor si portajului de stafilococ auriu MRSA sau alte tipuri de germeni multi drog rezistenti.

Electromiografia EMG reprezinta o investigatie care evalueaza functia nervilor și a muschilor si poate fi recomandata in anumite situatii de catre medicul chirurg plastician inainte de operatie, in vederea estimarii gradului de functionalitate al structurilor lezate si elaborarea planului interventional. Aceasta investigatie este compusa din doua etape electroneurografia care presupune stimularea nervilor periferici cu ajutorul unor electrozi de mici dimensiuni pentru estimarea gradului de conducere al impulsurilor electrice de a lungul nervului lezat si electromiografia propriu zisa.

Investigatiile imagistice recomandate inainte de tratamentul chirurgical reconstructiv pot cuprinde in anumite situatii tomografia computerizata care permite medicului vizualizarea structurilor musculare si a componentelor vasculare lezate care urmeaza a fi tratate.

Cum se realizeaza microchirurgia reconstructiva

Intervențiile chirurgicale de microchirurgie reconstructiva pot fi realizate atat sub anestezie locala cat si generala, in functie de complexitatea cazului si extinderea leziunilor care necesita tratament corectiv. Cazurile complexe care implica reconstructii extinse prin utilizarea de lambouri osteo-fascio-cutanate autologe (provenite de la pacient din alte regiuni ale corpului) recoltate de obicei de la nivelul membrelor inferioare ale pacientului necesita administrarea de anestezie generala.

Microchirurgia reconstructiva implica utilizarea unui microscop in timpul efectuarii operatiei, puterea de marire optica a zonei interesate fiind utila medicului plastician in timpul realizarii manevrelor fine, de inalta precizie, necesare reasamblarii, anastomozarii sau conectarii structurilor vasculare si nervoase complexe.

Tipuri de interventii chirurgicale microreconstructive

Chirurgia plastică estetică și microchirurgia reconstructivă este utilizata in mod curent de catre medicii plasticieni in urmatoarele situatii:

·      Repararea defectelor congenitale ale buzei si maxilarului la pacientii cu labioschizis (buza despicata sau buza de iepure), palatoschizis (gura de lup sau cerul gurii despicat) si labiopalatoschizis;

·      Reconstructie mamara postlumpectomie (dupa excizia chirurgicala a unui nodul mamar) sau post mastectomie (indepartarea in totalitate a glandei mamare in cadrul curei chirurgicale a cancerului de san) care implica evidare ganglionara axilara;

·      Reducerea limfedemului membrului superior care apare ca urmare a evidarii ganglionare axilare (indepartarea ganglionilor limfatici suspecti în cadrul mastectomiei) practicate in cadrul tratamentului chirurgical al cancerului de san;

·      Corectia cicatricilor cheloide inestetice care determina disconfort dureros la contactul cu imbracamintea;

·      Indepartarea formatiunilor cutanate nevi pigmentari (alunite) si subcutanate (lipoame) de la nivelul fetei;

·      Cura chirurgicala a formatiunilor tumorale cutanate si de parti moi;

·      Reconstructia structurilor anatomice ale mainii la pacientii cu traumatisme la nivelul membrului superior;

·      Tratarea maladiei Dupuytren o afectiune cu determinism genetic care evolueaza cu aparitia unei contracturi ale degetelor mainii si afecteaza calitatea vietii pacientului prin limitarea functionalitatii mainii;

·      Cura sindromului de tunel carpian o afectiune manifestata prin aparitia paresteziilor (furnicaturi sau anestezie) la nivelul primelor 3 degete ale mainii, care evolueaza spontan catre durere nocturna si poate determina in stadii tardive pierderea capacitatii de functionare la nivelul mainii;

·      Tratarea leziunilor de tendon ahilean; ruperea sau deteriorarea tendonului lui Ahile cauzate de suprasolicitare fizica, platfus, utilizarea frecventa sau pentru timp indelungat a incaltamintei necorespunzatoare sau deformarea oaselor calcaiului reprezinta cateva dintre cauzele care pot favoriza tendinita, ruptura partiala sau totala a acestui tendon, cu aparitia dificultatilor in timpul mersului;

·      Cura nevritei de cubital determinata de compresia nervului cubital la nivelul cotului sau artiulatiei mainii cu antebratul;

·      Tratamentul infectiilor extinse, escarelor si ulceratiilor la pacientii cu afectiuni vasculare cronice care prezinta evolutie complicata si al celor imobilizati la pat;

·      Tratamentul chirurgical al radiodermitelor si radionecrozelor.

Radiodermita constituie un efect secundar al terapiei cu radiatii, mai frecvent intalnit la pacientii cu tumori cerebrale, in regiunea gatului sau cancer de san, care se manifesta prin eritem, descuamare pana la atrofie, fibroza si ulceratii tegumentare. Radionecroza constituie o complicatie a tratamentului cu radiatii manifestata prin leziuni vasculare in teritoriul zonelor expuse, care determina hipoxie si ulterior fibrozare tisulara.

·      Tratarea leziunilor si sechelelor postcombustionale (arsuri) indiferent de modul de producere al acestora (termic, chimic).

Pregatirea pentru microchirugia reconstructiva

Administrarea anestezicelor necesita efectuarea unui consult de specialitate in cadrul caruia medicul anestezist identifica eventuale patologii cardio vasculare ale pacientului prin intermediul anamnezei si EKG ului, putand recomanda la nevoie un consult cardiologic extins.

In timpul consultului preanestezic este important ca bolnavul sa specifice medicului terapiile medicamentoase de fond pe care le urmeaza (in special de tip anticoagulant) si sa mentioneze daca prezinta alergii la substante anestezice. In functie de tipul de anestezie recomandat de catre medicul chirurgie plastică și reconstructiva (anestezie generala sau regionala), pacientului ii poate fi solicitata sistarea aportului hidric si alimentar incepand cu seara care precede interventia pentru a diminua riscul de regurgitare si de aspiratie pulmonara a continutului gastric.

Beneficiile chirurgiei microreconstructive

Principalele avantaje ale microchirurgiei reconstructive sunt reprezentate de imbunatatirea masticatiei, respiratiei si fonatiei -pentru defectele congenitale palatine si labiale, redobandirea totala/partiala a functionalitatii la nivelul membrului superior dupa reducerea limfedemului, remiterea compresiei nervoase si reconstructia structurilor anatomice complexe ale mainii.

Alaturi de chirurgia estetica, chirurgia microreconstructiva imbunatateste calitatea vietii pacientilor cu defecte congenitale inestetice la nivelul fetei si al celor care au suferit arsuri pe zone extinse ale corpului, facilitand recastigarea respectului de sine si reintegrarea socio profesionala a bolnavului.

Riscurile asociate microchirurgiei reconstructive

Principalele riscuri asociate chirurgiei plastice si estetice sunt cele anestezice si hemoragice la care se pot adauga: riscul de infectie, dehiscenta a plagii, pierderea sensibilitatii si a unui anumit grad de functionalitate la pacientii care necesita replantare deget/mana. Chirurgia reparatorie a marilor arsi implica utilizarea grefelor de piele care sunt intens imunogenice si reprezinta tinta principala a raspunsului imun celular, cu risc de aparitie al rejectiei imediate.

Intrebari frecvente cu privire la microchirurgia reconstructiva

Care sunt indicatiile preoperatorii inainte de efectuarea unei interventii de microchirurgie reconstructiva?

Inainte de interventie, medicul plastician solicita pacientului sa evite utilizarea cremelor de corp, a machiajului si lacului de unghii deoarece poate impiedica utilizarea senzorilor de monitorizare (pulsoximetru) intraoperator sau pansamentul aplicat dupa operatie.

Medicul plastician va recomanda pacientului sa efectueze un dus bacteriostatic in seara si dimineata care preced interventia chirurgicala, pentru diminuarea riscului de aparitie al infectiilor de plaga cu germeni de pe suprafata pielii.

Care sunt recomandarile cu privire la medicatia pre operatorie?

In cazul unei interventii de microchirugie reconstructiva programata se recomanda sistarea sau diminuarea dozelor de medicatie anticoagulanta in conformitate cu recomandarile medicului chirurg plastician sau cardiolog, pentru scaderea riscului de aparitie al accidentelor hemoragice in timpul interventiei.

Parteneri