Chirurgie Vasculara

Specialistii nostri in Chirurgie Vasculara

DR. PESTREA LAURA

MEDIC PRIMAR

•    Medic specialist Chirurgie vasculara Investigatii: Consultatie Control Eco Doppler...

Servicii

Serviciu PRET
CONSULT
CONSULT + DOPPLER MEMBRE INFERIOARE
CONTROL
ECOGRAFIE DOPPLER VENOS BILATERAL
ECOGRAFIE DOPPLER ARTERIAL BILATERAL
SCLEROTERAPIE

Chirurgia vasculara reprezinta specialitatea chirurgicala care se ocupa cu preventia, diagnosticarea si tratarea patologiilor sistemului vascular arterial si venos si al celui limfatic, fara a include vascularizatia cerebrala si cardiaca.

Majoritatea patologiilor vasculare sunt generate de procesele aterosclerotice care favorizeaza depunerea de material lipidic la nivel endovascular cu aparitia manifestarilor de tip ischemic in special la nivelul arterelor carotide si al membrelor inferioare.

Boala arteriala periferica reprezinta patologia cel mai des intalnita in domeniul chirurgiei vasculare, severitatea acestei afectiuni putand necesita in anumite situatii amputarea membrului afectat si invaliditate.

Boala carotidiana reprezinta o alta consecinta a proceselor aterosclerotice care se manifesta prin ingustarea fluxului sangvin la nivelul arterelor carotide si favorizeaza aparitia accidentelor vasculare cerebrale.

Patologia anevrismala in special cea localizata la nivelul aortei abdominale constituie o afectiune determinata de dilatarea patologica a vasului care prezinta tendinta de expansiune progresiva si ruptura spontana. Anevrismele de aorta sunt diagnosticate mai ales la persoanele fumatoare si la cele cu varsta de peste 65 de ani, hipertensiunea arteriala reprezentand un factor de risc major in generarea dilatatiilor vasculare de tip anevrismal.

Boala varicoasa se manifesta prin aparitia dilatatiilor venelor superficiale localizate la nivelul membrelor inferioare, a caror evolutie cronica se poate complica prin aparitia ulcerului varicos dificil de tratat. Principalele cauze care favorizeaza aparitia bolii varicoase sunt reprezentate de hipotonia peretelui venos, ortostatismul prelungit, obezitatea, sarcina si apartenenta la sex (varicele sunt mai frecvent intalnite la persoanele de sex feminin).

Tromboflebitele superficiale si profunde reprezinta inflamatii ale peretilor vasculari care intra in alcatuirea venelor superficiale sau profunde ale membrelor pelvine, datorate formarii unui tromb (cheag de sange) care obstrueaza fluxul sangvin la acest nivel. Traumatismele, perioadele prelungite de inactivitate (lipsa de miscare) si interventiile chirurgicale reprezinta principalii factori de risc care genereaza aparitia tromboflebitelor superficiale si profunde. Edemul, durerea, cresterea temperaturii la nivel local si inrosirea tegumentului supraiacent venei afectate reprezinta simptome frecvent intalnite la pacientii cu tromboflebita superficiala/profunda. Netratata, tromboza venoasa profunda se poate complica generand aparitia edemului pulmonar acut, o urgenta medicala care necesita prezentarea cat mai rapida la serviciul medical de urgenta in vederea diagnosticarii si instituirii tratamentului medicamentos curativ!

Sindromul posttrombotic constituie o complicatie pe termen lung a unui episod de tromboza venoasa profunda, care se poate manifesta la interval de cateva luni de la remiterea ocluziei venoase initiale. Odata constituite, modificarile patologice care determina aparitia trombozei venoase profunde nu se remit in totalitate, favorizand afectarea functionarii valvelor venoase pe termen lung cu aparitia refluxului sangvin retrograd, staza venoasa, edem la nivelul membrului afectat si in final modificari trofice de tesut.

Arteriopatia obliteranta reprezinta o patologie determinata de prezenta leziunilor aterosclerotice la nivelul arterelor care deservesc membrele inferioare. Arteriopatia obliteranta constituie o afectiune vasculara cu evolutie indelungata, progresiva, intalnita mai frecvent la persoanele varstnice care asociaza si alte boli cardiovasculare datorate proceselor aterosclerotice. Crampele dureroase ale gambei, oboseala musculaturii membrelor pelvine, paresteziile, prezenta modificarilor trofice tegumentare (disparitia pilozitatii mebrelor pelvine, piele intinsa cu aspect lucios) si disfunctia erectila la persoanele de sex masculin reprezinta cateva dintre manifestarile care intra in alcatuirea tabloului clinic al arteriopatiei obliterante.

In marea majoritate a situatiilor, pacientii care se adreseaza departamentului de chirurgie vasculara sunt varstnici, cu multiple comorbiditati asociate si necesita abord multidisciplinar cardiologic, neurologic, nefrologic, diabetologic si ortopedic. Progresul medical inregistrat in ultimii ani a permis dezvoltarea chirurgiei vasculare care poate oferi la momentul actual terapii medicale si interventii chirurgicale laborioase de reconstructie vasculara si de tip minim invaziv endo vascular, cu diminuarea semnificativa a necesitatii de efectuare a amputatiilor.

Parteneri