Ecografie

Specialistii nostri in Ecografie

DR. NEAGU CARMEN

MEDIC SPECIALIST

•    Medicină interne Investigatii: Consultatie Control Ecografie abdominala

Servicii

Serviciu PRET
Ecografie abdominala info la tel: 0722 50 67 52 / 0753 33 90 35

Ecografia reprezinta o investigatie imagistica non invaziva cu aplicabilitate clinica extinsa in diferite domenii medicale reprezentate de cardiologie, gastroenterologie, endocrinologie, angiologie (specialitate medicala dedicata afectiunilor vasculare), urologie, ginecologie, ortopedie, medicina interna si neurologie. Ultrasonografia constituie o metoda de investigatie care poate fi utilizata atat in conditii de ambulator pentru diagnosticarea si monitorizarea in dinamica a unei game largi de patologii, cat si in departamentele de urgenta in vederea evaluarii initiale a pacientilor cu simptomatologie acuta.

Investigatia furnizeaza medicului curant imagini detaliate ale structurilor investigate si ii ofera acestuia posibilitatea de a determina masuratori specifice cu privire la anatomia (dispunere, structura, dimenisune, volum) si functionalitatea diferitelor organe si sisteme ale corpului. Examinarea ecografica poate fi realizata in modul M (motion-miscare) pentru investigarea structurilor aflate in miscare, 2D utilizata mai ales pentru vizualizarea activitatii cardiace contractile, Doppler pentru evaluarea vaselor de sange, 3D si 4D cu aplicabilitate in examinarea morfofetala si diagnoscticul malformatiilor cardiace congenitale.

In anumite situatii, ecografia poate fi utilizata pentru ghidarea medicului in timpul interventiilor chirurgicale pentru prelevarea de biopsii sau efectuarea de manevre terapeutice care implica drenarea lichidului de ascita sau al colectiilor lichidiene cu diferite localizari (san, articulatii, chiste ovariene, lichid pericardic si nu numai).

 Cu ajutorul ultrasonografiei pot fi investigate urmatoarele structuri si organe dupa cum urmeaza:

Ecografia transfontanelara efectuata la nou nascuti si sugari permite diagnosticarea patologiilor sistemului nervos central reprezentate de leziuni ischemice, hidrocefalie, infectii neonatale, procese tumorale intracraniene, convulsii de etiologie necunoscuta sau apneea nou nascutului.

Ecografia transesofagiana utilizata pentru diagnosticarea si monitorizarea patologiilor cardiace in cazul carora nu se pot obtine informatii relevante prin intermediul ecografiei transtoracice clasice (pacient supraponderal sau care asociaza malformatii ale toracelui). ETE poate fi utilizata si ca metoda de ghidare a medicilor interventionisti in timpul implantarii anumitor dispozitive medicale la pacientii cu stenoza mitrala sau efectuarea de proceduri minim invazive pentru remedierea anumitor malformatii cardiace congenitale.

Ecografia tiroidiana de inalta rezolutie constituie metoda imagistica de prima intentie utilizata pentru explorarea glandei tiroide. Ecografia tiroidiana furnizeaza informatii cu privire la dimensiunile, structura si vascularizatia glandei tiroide, investigatia putand decela modificarile difuze ale parenchimului tiroidian si eventuale leziuni focalizate la acest nivel.

Ecografia transtoracica este utilizata pentru examinarea aortei toracice si a cordului in prezenta simptomatologiei cardiace sugestive a pacientului si a suspiciunii unei anomalii cardiace congenitale.

Ecografia mamara reprezinta o metoda de prima intentie in examinarea sanilor in special la persoanele de sex feminin tinere, cu structura mamara fibroglandulara, insa investigatia poate fi realizata la orice varsta. Ecografia mamara poate fi utilizata si la persoanele de sex feminin cu varsta de peste 40 de ani pentru decelarea modificarilor nevizualizabile mamografic, depistate la palpare in timpul examenlui clinic al pacientei.

Ecografia abdominala permite examinarea organelor intraabdominale reprezentate de ficat, vezica biliara, pancreas, splina si a vaselor de sange de calibru mare de la nivel abdominal aorta si vena cava inferioara.  Acest tip de ultrasonografie este utilizat pentru diagnosticarea si supravegherea evolutiei patologiilor hepatice (hepatita virala, ciroza hepatica, steatoza hepatica, hepatocarcinom), ale vezicii biliare (litiaza biliara, infectii biliare, adenocarcinom al vezicii biliare), pancreatice (pancreatita, tumori ale pancreasului) dar si modificarilor structurale ale vaselor mari de sange de la nivelul abdomenului (calcifieri la nivelul aortei si venei cave inferioare). Ecografia cu substanta de contrast si elastografia (elastosonografia) reprezinta aplicatii ecografice care permit medicului curant examinarea in detaliu a vascularizatiei diferitelor organe intraabdominale si cuantificarea gradului de fibrozare al tesutului hepatic, la pacientii cu ciroza si hepatita cronica de tip B sau C.

Ecografia renala este utilizata pentru investigarea aparatului excretor fiind utila pentru aprecierea dimensiunilor rinichilor, al indicelui parenchimatos si al conturului renal, identificarea dilatatiilor pielo caliceale, a nefrolitiazei si calcificarilor parenchimului renal. Ecografia renala poate identifica prezenta unor eventuale formatiuni de tip benign (chiste renale izolate sau boala polichistica renala) sau malign (cancer renal), in timp ce ecografia Doppler color, permite investigarea arterelor renale si a ramurilor sale.

Ecografia pelvina este utilizata pentru examinarea organelor si structurilor situate la nivelul micului bazin reprezentate la persoanele de sex feminin de uter, trompe uterine, ovare, vezica urinara si fundul de sac Douglas. La barbati, ecografia pelvina permite investigarea prostatei, a veziculelor seminale si a vezicii urinare. Principalele indicatii de realizare ale ecografiei pelvine la persoanele de sex feminin sunt reprezentate de simptomatologia sugestiva pentru patologiile ginecologice si perioada de sarcina, iar la barbati ecografia pelvina este utila pentru stabilirea cauzelor de infertilitate si stabilirea diagnosticului afectiunilor tumorale si inflamatorii ale prostatei si veziculelor seminale. Vezica urinara se examineaza ecografic inainte de mictiune, prin intermediul ultrasonografiei putand fi decelati calculi vezicali, polipi, diverticuli sau tumori vezicale la ambele sexe.

Ecografia morfofetala reprezinta o investigatie ultrasonografica efectuata in trimestrul II si III de sarcina care permite examinarea in detaliu a uterului, placentei, cordonului ombilical, a lichidului amniotic, structurilor fetale si a colului uterin. Prin intermediul ecografiei morfofetale pot fi identificate o parte dintre anomaliile de dezvoltare ale produsului de conceptie prezente la nivelul membrelor si organelor interne ale acestuia (cord, stomac, rinichi) si se poate confirma sexul copilului.

Ecografia transvaginala permite investigarea patologiilor ginecologice prin obtinerea de informatii detaliate ale structurii uterului, ovarelor, trompelor uterine si fundului de sac Douglas.

Ecografia transrectala reprezinta ultrasonografia care permite vizualizarea prostatei, uretrei prostatice si a veziculelor seminale la barbati. Aceasta investigatie permite obtinerea de imagini inalt sugestive cu ajutorul unei sonde endocavitare (similare celei utilizate pentru efectuarea ecografiei transvaginale) si poate fi utilizata atat in scop diagnostic cat si pentru ghidarea manevrelor chirurgicale minim invazive, care implica recoltarea de biopsii de la nivelul prostatei.

Ecografia testiculara permite investigarea gonadelor masculine (testicule), a epididimului, vaselor de sange si structurilor de sustinere care intra in alcatuirea scrotului in vederea diagnosticarii patologiilor tumorale (benigne sau maligne) testiculare, inflamatorii, congenitale (testicul necoborat) sau al celor de tip acut (torsiunea testiculara).

Ecografia Doppler reprezinta un tip de ultrasonografie care poate fi utilizata pentru investigarea sistemului circulator arterial si venos. Prin intermediul ecografiei Doppler pot fi examinate aorta, trunchiul celiac, arterele mezenterice si renale localizate la nivel abdominal dar si structuri vasculare care intra in alcatuirea membrelor afectate in mod frecvent in evolutia insuficientei venoase cronice, a trombozei venoase profunde sau arteriopatiei obliterante.

Ecografia carotidiana reprezinta o ecografie Doppler realizata la nivel cervical pentru examinarea arterelor carotide si al celor vertebrale. Ecografia carotidiana poate evalua cu acuratete riscul de aparitie al unui accident vascular cerebral prin informatiile furnizate cu privire la dimensiunea si localizarea placilor aterosclerotice de la acest nivel.

Ecografia de parti moi investigheaza tesuturile moi superficiale reprezentate de tegument, tesuturi moi subcutanate, muschi, tendoane, ligamente, ganglioni limfatici si glande salivare. Aceasta investigatie este utila pentru stabilirea diagnosticului rupturilor sau intinderilor ligamentare si musculare, colectiilor lichidiene articulare, luxatiei congenitale de sold sau inflamatiei glandei salivare si adenopatiilor (inflamatia ganglionilor limfatici in evolutia infectiilor virale sau tumorale) cu diverse localizari.

Parteneri