Endocrinologie

Specialistii nostri in Endocrinologie

DR. PATRASCANU FLAVIU

MEDIC SPECIALIST

•    Medic specialist Endocrinologie Investigatii: Consultatie Control Ecografie tiroid...

Servicii

Serviciu PRET
CONSULT ENDOCRINOLOGIE
CONSULT + ECOGRAFIE TIROIDA
ECOGRAFIE TIROIDA
CONTROL ENDOCRINOLOGIE
REFERAT ENDOCRINOLOGIE

Endocrinologia reprezinta specialitatea care se adreseaza patologiilor sistemului endocrin alcatuit din hipotalamus, glanda pituitara, glanda pineala, tiroida si paratiroidele, glandele suprarenale, ovarele (la persoanele de sex feminin) si testiculele (la persoanele de sex masculin). Aceasta specialitate are ca obiect de activitate hormonii, efectul acestora asupra bunei functionari a organismului si patologiile asociate dezechilibrelor hormonale.

Hipotalamusul reprezinta o parte integrata a sistemului nervos central care asigura homeostazia organismului prin reglarea temperaturii corporale, a frecventei respiratorii, comportamentului alimentar, aportului de lichide si al diurezei, a libidoului, moduleaza starile emotionale primare si reactiile la factorii de stres. Alaturi de aceste functii complexe, hipotalamusul controleaza axele endocrine prin intermediul hormonilor de feedback denumiti releasing hormoni: TRH hormon de stimulare al celulelor tireotrope, CRH hormon de stimulare al celulelor corticotrope, GH-RH hormon de stimulare al celulelor hipofizare care sintetizeaza hormon de crestere si Gn-RH hormon de stimulare pentru celulele hipofizare care sintetizeaza gonadotropi.

Patologiile sistemului endocrin diagnosticate si tratate frecvent de catre medicii endocrinologi includ:

Bolile tiroidiene reprezentate de hipertiroidism (hiperfunctia tiroidiana), hipotiroidism (hipofunctia tiroidiana), tiroidita autoimuna caracterizata de existenta anticorpilor serici anti TPO si antitireoglobulina, nodulii tiroidieni care favorizeaza aparitia gusei nodulare si cancerul de tiroida.

Patologiile glandelor paratiroide sunt reprezentate de hiperparatiroidism manifestat prin sinteza in exces parathormon care determina fragilitate osoasa, litiaza renala si manifestari digestive de tipul senzatiei de greata, inapetentei si varsaturilor si hipoparatiroidism datorat sintezei scazute de parathormon care favorizeaza aparitia paresteziilor la nivelul degetelor, crampelor musculare periorbitale si ale membrelor superioare si inferioare si diminuarea tolerantei la efort fizic.

Patologiile glandei hipofize/pituitare sunt reprezentate de adenoamele hipofizare implicate in aparitia gigantismului la copii si acromegaliei la adulti, hipopituitarismul manifestat prin deficitul unuia sau mai multor hormoni sintetizati la nivelul hipofizei (hormonul de crestere GH, hormonul luteinizant LH, hormonul foliculostimulant FSH, prolactina, hormonul antidiuretic ADH si hormonul adrenocorticotrop ACTH) si diabetul insipid.

Afectiunile glandelor suprarenale se pot manifesta sub forma de hipercorticism (sindromul Cushing) a carui simptomatologie clinica se datoreaza excesului de cortizol, insuficienta suprarenaliana (boala Addison) care evolueaza cu niveluri serice scazute ale cortizolului, hiperaldosteronism si feocromocitom (tumora a glandei suprarenale).

Afectiunile gonadale genereaza aparitia dezechilibrelor hormonale datorate sintezei insuficiente de hormoni sexuali la nivelul testiculelor in cazul barbatilor si al ovarelor la persoanele de sex feminin. La barbati, compartimentul endocrin responsabil de sinteza testosteronului, dihidrotestosteronului si 17β estradiolului in cantitati mai mici, este alcatuit din celulele Leydig aflate sub controlul FSH si LH, care moduleaza productia de spermatozoizi. Androgenii favorizeaza aparitia si mentinerea caracterelor masculine (dispunerea pilozitatii si a grasimii corporale, ingrosarea vocii, dezvoltarea masei musculare) pe toata durata vietii adulte, influenteaza spermatogeneza si libidoul.

La persoanele de sex feminin ovarele sunt responsabile de sinteza estrogenului, progesteronului si a unor cantitati reduse de hormoni androgeni care induc aparitia caracterelor secundare feminine si asigura buna desfasurare a transformarilor morfologice genitale care asigura fertilitatea.

Patologiile pancreasului afecteaza functia exocrina a celulelor Langerhans responsabile de sinteza glucagonului si a insulinei. Insulina constituie principalul hormon hipoglicemiant care asigura reducerea glucozei serice prin transformarea acesteia in glicogen, in timp ce glucagonul prezinta efect opus hiperglicemiant datorita actiunii sale de stimulare ale proceselor de glicogenoliza (transforma glicogenul in glucoza) la nivel hepatic. Insulinoamele si glucagonoamele reprezinta patologii tumorale pancreatice rar intalnite in practica endocrinologica, care determina aparitia dezechilibrelor metabolice severe prin alterarea proceselor care asigura homeostazia glucozei in sange.

Anumite afectiuni endocrinologice pot evolua asimptomatic pentru perioade indelungate de timp, fiind diagnosticate intamplator prin intermediul investigatiilor de rutina recomandate in cadrul vizitei medicale anuale. In marea majoritate a situatiilor insa, afectiunile de tip endocrin genereaza dezechilibre hormonale cu aparitia manifestarilor zgomotoase, deranjante pentru pacient, care se prezinta la medicul specialist in vederea efectuarii unui examen clinic amanuntit.

 

 

Parteneri