Obstetrica Ginecologie

Specialistii nostri in Obstetrica Ginecologie

DR. CIOBANU CODRUTA

MEDIC PRIMAR

•    Medic primar Obstetrica- Ginecologie Investigatii: Consultatie Ecografie endovaginal...

Servicii

Serviciu PRET
CONSULTATIE + ECOGRAFIE ENDOVAGINALA
CONTROL
MONTARE STERILET ( STERILET NEINCLUS)
EXTRAGERE STERILET
SUPRIMARE FIRE

Ginecologia reprezinta o specialitate medico chirurgicala adresata preventiei, diagnosticarii si tratarii patologiilor specifice aparatului reproducator feminin, monitorizarii in perioada de sarcina si nasterii in siguranta.

Patologiile tractului reproducator feminin adresate in mod uzual medicilor ginecologi sunt reprezentate de:

Chisturile ovariene manifestate uneori prin senzatie de presiune la nivelul abdomenului inferior, durere sau senzatia de greutate pelvina, pot genera disconfort in timpul contactului intim. Majoritatea formatiunilor chistice de la nivelul ovarelor sunt functionale si prezinta evolutie favorabila fara a necesita tratament invaziv de tip chirurgical. Chisturile voluminoase insa, se pot rupe sau torsiona (se rasucesc in jurul propriului ax) determinand aparitia strangularii manifestata prin  durere severa brusc instalata, insotita de fenomene digestive (senzatie de greata, varsaturi), febra, frisoane si iritarea peritoneului cu aparitia “abdomenului de lemn”.

Polipii endometriali reprezinta formatiuni benigne ale mucoasei endometriale (care captuseste cavitatea uterina) care pot genera sangerari vaginale anormale in afara perioadei de menstruatie, dismenoree (dureri abdominale intense la menstruatie), flux menstrual abundent si dificultati de obtinere a sarcinii.

Endometrioza reprezinta o patologie ginecologica specifica femeilor tinere de varsta reproductiva, care implica existenta tesutului endometrial in afara cavitatii uterine. In majoritatea situatiilor, tesutul endometrial se poate extinde la nivelul ovarelor, trompelor uterine, vaginului si peritoneului insa acesta poate fi decelat si la nivelul anselor intestinale, ureterelor sau vezicii urinare, generand dureri de intensitate crescuta in timpul perioadei de menstruatie. Majoritatea pacientelor diagnosticate cu endometrioza prezinta infertilitate si asociaza in mod frecvent patologii de tip imun de tipul colonului iritabil, bolii celiace sau intolerantei la gluten.

Fibromul uterin constituie o formatiune tumorala benigna care afecteaza aproximativ 70% dintre persoanele de sex feminin adulte. Manifestarile care alcatuiesc taboul clinic evolutiv al pacientelor cu fibrom uterin sunt reprezentate de sangerari vaginale anormale in afara menstrelor, infertilitate, dureri la nivelul abdomenului inferior care pot iradia lombar, tulburari ale tranzitului intestinal si senzatie de balonare, desi exista situatii in care afectiunea poate evolua asimptomatic pentru perioade indelungate de timp.

Patologiile ginecologice datorate germenilor cu transmitere sexuala includ infectiile tractului reproducator feminin cu Mycoplasma, Ureaplasma, Chlamydia, gonococ sau Papilloma virus uman HPV si sunt mai frecvent diagnosticate la persoanele tinere, active sexual. Majoritatea patologiilor cu transmitere sexuala pot fi tratate medicamentos si prezinta evolutie favorabila pe termen lung insa infectiile determinate de HPV cu risc oncogen inalt (18 si 16) favorizeaza aparitia displaziilor la nivelul colului uterin, leziuni precanceroase cu risc inalt de malignizare.

Cancerul ovarian reprezinta o patologie care se manifesta dupa instalarea menopauzei la femeile cu varsta de peste 63 de ani. Simptomatologia determinata de cancerul ovarian este in general nespecifica (senzatie de balonare si presiune pelvina, tulburari ale tranzitului intestinal, nevoia frecventa de a mictiona, oboseala si pierdere ponderala neintentionata) si mimeaza evolutia altor patologii in special de tip intestinal si urinar. Depistarea precoce a tumorilor ovariene maligne in timpul investigatiilor ginecologice de rutina creste rata de supravietuire pana la 5 ani post diagnosticare in peste 90% din cazuri.

Cancerul de col uterin se afla pe locul 4 in clasamentul patologiilor oncologice ale sexului feminin in intreaga lume si constituie o patologie care poate fi diagnosticata din timp cu ajutorul examenului Babes Papanicolau pentru determinarea displaziilor cervicale. Leziunile precanceroase depistate timpuriu beneficiaza de tratament chirurgical care stopeaza evolutia bolii si previne aparitia cancerului de col uterin.

Diagnosticul acestor patologii dar si al multor afectiuni este stabilit de catre medicul ginecolog prin intermediul examenului clinic si al investigatiilor reprezentate de: ecografia transvaginala, sonohisterografia cu ser fiziologic sau histeroscopia cu sau fara biopsie de endometru.

Perioada de sarcina reprezinta o stare fiziologica in cursul careia apar o serie de modificari si manifestari la nivelul intregului organism al gravidei care pot fi tolerate diferit de fiecare femeie in parte. Pentru asigurarea unei bune evolutii a sarcinii si prevenirea complicatiilor asociate travaliului este necesara supravegherea atenta a sarcinii de catre medicul ginecolog sub ingrijirea caruia se afla gravida, prin efectuarea vizitelor regulate la cabinetul acestuia. Prin intermediul acestor vizite la cabinetul de ginecologie, medicul supravegheaza clinic si paraclinic prin intermediul analizelor de sange si al ecografiilor seriate pentru aprecierea cresterii si dezvoltarii fatului. Patologiile descoperite in mod frecvent prin intermediul ecografiilor lunare sunt reprezentate de retardul de crestere si dezvoltare intrauterina sau dimpotriva macrosomia fetala (fetii mai mari decat varsta gestationala).

Ecografiile morfofetale de trimestru II si III pot identifica eventuale anomalii de dezvoltare ale fatului care intereseaza sistemul cardiac, digestiv, renal si scheletal (malformatii ale membrelor, ale coloanei vertebrale sau ale craniului) al acestuia. In anumite situatii, ecografia morfofetala poate ridica suspiciunea unui sindrom specific de tip Down, Edwards sau Patau care determina modificari fenotipice ale fatului, diagnosticul acestor anomalii cromozomiale fiind confirmat prin intermediul testelor genetice recomandate de catre medicul obstetrician care supravegheaza sarcina.

Parteneri