ORL

Specialistii nostri in ORL

DR. BUZESCU MADALINA

MEDIC PRIMAR

Medic primar ORL Competente Homeopatie Dr. in medicina Investigatii: CONSULTATIE CONTROL ENDOSCOPI...

Servicii

Serviciu PRET
CONSULT ORL
CONTROL ORL
SPALATURA AURICULARA
EXTRAGERE CORP STRAIN
CONSULT CU FIBROSCOPIE
ENDOSCOPIE NAZALA
PRELEVARE BIOPSIE

Otorinolaringologia sau ORL reprezinta specialitatea medicala care se adreseaza prevenirii, diagnosticului si tratarii patologiilor urechii, nasului, gatului, cailor respiratorii superioare si ale sinusurilor.

Afectiunile intalnite in mod frecvent in practica otorinolaringologica de zi cu zi includ rinitele alergice, rinofaringitele acute eritematoase sau pultacee, sinuzitele cronice infecto alergice in perioada de acutizare, laringitele acute, otitele congestive alaturi de cele de etiologie bacteriana sau fungica si sangerarile nazale acute post gripale sau asociate hipertensiunii arteriale.

Otitele reprezinta inflamatii ale urechii intalnite atat la copii cat si la adulti, care pot evolua cu diminuarea acuitatii auditive (scaderea auzului), otalgie (durere la nivelul urechii), durere la deglutitie, secretii otice purulente, febra, vertij (senzatie de ameteala) si dificultate de mentinere a echilibrului postural. Netratata, aceasta patologie poate evolua nefavorabil cu perforarea membranei timpanice si pierderea definitiva a auzului la nivelul urechii afectate. La copii cu varsta mai mica de 2 ani, pierderea auzului poate determina aparitia dificultatilor de achizitie ale limbajului, cu repercursiuni importante in viata adulta (dificultate de integrare socio-profesionala).

Faringita virala constituie o patologie cauzata de virusuri, mai frecvent intalnita la copii in perioada sezonului rece, care se manifesta prin edem faringian si disconfort dureros la deglutitie, febra si uneori adenopatii cervicale.

Inflamatiile mucoasei respiratorii nazale (rinitele) si cele ale sinusurilor etmoidale -intre ochi, sfenoidale -in spatele ochilor, maxilare -sub ochi si frontale -deasupra arcadelor (sinuzitele) constituie afectiuni frecvent intalnite mai ales in cazul persoanelor care prezinta teren atopic (predispus la alergii) si determina aparitia senzatiei de presiune la nivelul fetei, a congestiei nazale (nasul infundat), durerilor de cap si a rinoreei (secretiilor nazale apoase) insotite de prurit oculo-nazal (senzatia de mancarime la nivelul ochilor si a nasului).

Sinuzitele de cauza alergica se pot suprainfecta bacterian determinand aparitia manifestarilor reprezentate de secretii nazale galben-verzui de consistenta crescuta, congestie nazala, alterarea simtului olfactiv si gustativ, senzatie de presiune la nivelul fetei, halena (respiratie urat mirositoare), durere dentara si uneori febra.

Deviatia de sept nazal constituie deplasarea laterala la stanga sau la dreapta fata de linia mediana, a peretelui care desparte cele 2 narine. Deviatia accentuata a septului nazal poate reduce fluxul respirator si uscarea mucoasei nazale cu formarea de cruste si aparitia epistaxisului.

Epistaxisul (sangerarea nazala) este generat in mod frecvent de hipertensiunea arteriala, supradozarea medicatiei anticoagulante, anumite boli hematologice care asociaza trombocitopenii severe (scaderea numarului de trombocite), patologii hepatice sau infectii ale tractului respirator de cauza virala si beneficiaza de tratament ORL care presupune realizarea de tamponament nazal sau cauterizare. In anumite situatii epistaxisul manifestat ca urmare a traumatismelor craniene care implica fracturi ale nasului poate necesita instituirea de tratament ORL chirurgical.

Disfonia (raguseala) constituie o manifestare asociata in mod frecvent patologiilor laringiene cu evolutie acuta (corpi straini laringieni, laringita acuta secundara infectiilor sau expunerii la noxe) sau cronica de etiologie benigna (noduli sau polipi vocali, papilomatoza laringiana) sau maligna (cancer laringian). Orice raguseala a carei durata de evolutie depaseste 3 saptamani trebuie adresata medicului ORL ist in vederea efectuarii unui consult clinic amanuntit si al investigatiilor de specialitate.

Patologia tumorala otorinolaringologica se datoreaza in peste 75% din cazuri fumatului si consumului excesiv de alcool si in masura mai mica infectiilor virale cu Citomegalovirus responsabil de carcinoamele rinofaringiene si cele ale glandelor salivare si Papillomavirus de tip 16 implicat in tumorile amigdaliene si cele localizate la baza limbii. Expunerea profesionala indelungata la pulberi, vapori toxici (praf de lemn, azbest, vopseluri) si radiatii reprezinta factori de risc majori care pot favoriza dezvoltarea tumorilor la  nivelul capului si gatului.

Investigatiile endoscopice utilizate in completarea examenului clinic al pacientului pentru diagnosticarea si monitorizarea evolutiei patologiilor ORL sunt reprezentate de:

  • Endoscopia otica;
  • Endoscopia nazala;
  • Fibroscopia nazofaringiana;
  • Videostroboscopia laringiana asociata fibroscopiei faringiene.

Investigatiile imagistice care pot fi recomandate de catre medicul specialist in vederea diagnosticarii si evaluarii diferitelor tipuri de patologii ale sferei otorinolaringologice sunt reprezentate de computer tomografia de cap si gat, rezonanta magnetica nucleara de cap si gat si ecografia cervicala a partilor moi si a glandei parotide.

Interventiile chirurgicale frecvent intalnite in practica ORL uzuala sunt reprezentate de procedurile chirurgicale endoscopice adresate rinosinuzitelor cu sau fara polipi nazali, rezectiile de tumori benigne rinosinuzale, tehnicile de microchirurgie laringiana pentru biopsierea formatiunilor tumorale suspecte ale laringelui sau indepartarea acestora, adenoidectomia, amigdalectomia, reductia de cornete nazale, septoplastia, timpanotomia cu sau fara plasare de aerator timpanic si excizia tumorilor laterocervicale (chisturi, adenopatii).

Parteneri